Osteproduksjon

De 90 melkegeitene våre produserer den fineste råvare, som vi foredler til mange ulike typer oster i eget gardsmeieri. Geitekillingene går ute på beite hele sommeren og spiser det fjell og skog har å by på av urter, einer, gress og fjellblomster. Slikt blir det god smak av.
Image

Osteproduksjon

Vi yster kun av geitemelk fra egen gard. All melka blir pasteurisert ved 63 grader i 30 minutter. Etter pasteurisering tilsettes syrekultur som skal starte syrning av ystemelka og etter 30 minutters syrning tilsettes osteløype. Løypa inneholder et enzym som får melka til å koagulere. Vi bruker animalsk løype i vår yste.

Når koagelet er fast nok, skjæres ostemassen. Varigheten og intensiteten avhenger av hvilken ost vi skal lage, samt temperaturen vi velger å holde i karet. Under skjæringen skilles mysa ut fra ostemassen. Hvis vi skal yste en hvitmuggost, tilsettes kultur for dette for å skape god og rik smak.

PH, temperatur og størrelse og fasthet på ostekorna overvåkes nøye under ysta, for å få akkurat rett konsistens.

Oppøsingen i former foregår for hånd. Ved goudaoster, settes disse i press i noen timer for å oppnå rett konsistens og for å drenere ut væske.

Dagen etter saltes osten, før den står et døgn i romtemperatur for modning. Andre dagen settes den på modningsrom i ca 8-13 grader. Lengden på modningen avhenger av typen ost.

Hvitostene våre modner alt fra 4 dager til flere år, for å få rett smak og konsistens.

Mysen koker hele dagen og mye av natten. På dag to knas ostemassen for hånd i former, eller den tappes i beger for prim.

en smak av fjell

Bryn Gardsmeieri

Flendalsvegen 2699, N-2420 Trysil

post@brynost.no

+47 99104467

Meny

Følg oss på Facebook

Godkjent gardsmathane
Bryn Gardsmeieri er godkjent Gardsmathane: kvalitets- merket for gardsmat som bygger på håndverk, tradisjoner og lokale råvarer